YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TANIMI: Konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
AMACI: Hızla değişen dünyada Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu anlamda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programların sektör analizine dayalı olarak modüler sisteme dayalı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
ALANIN DALLARI:
A-ALAN ORTAK MESLEK DERSLERİ
1- Meslekî Gelişim
2-Beslenme
3-Hijyen ve Sanitasyon
B- AŞÇILIK - MUTFAK
Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.Bu dalda 3 yıllık öğretim sürecinde,
1-Temel Yiyecek Üretimi
2-Mutfak Uygulamaları
3-Türk Mutfağı dersleri verilmektedir.
C-SERVİS ELEMANLIĞI
Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesbın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
1- Servis Hazırlıkları
2-Konuk İlişkileri
3-Servis Yöntemleri
4-Yemek Gruplarının Servisi
5- İçeceklerin servisi
D- BAR
Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabı takdim etme ve tahsil etme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
1-Servis Hazırlıkları
2-Konuk İlişkileri
3-Kokteyller ve Servisi
4-İçeceklerin servisi
E-PASTACILIK, TATLICILIK VE ŞEKERLEMECİLİK
Pastane mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.Bu alanın dersleri;
1-Alkolsüz İçecekler Hazırlama
2-Temel Hamur Yapım Teknikleri
3-Pasta Yapım Teknikleri
4-Tatlı Yapım Teknikleri
F-FIRINCILIK
R Fırın mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.Bu alanın dersleri;FIRINCILIK DAL MESLEK
1-Fırıncılık İşlemleri
2-Özel Kullanım Amaçlı Ekmekler
G-ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ
Kasap mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır. Bu alanın dersi;
1- Et ve Et Ürünleri Hazırlama
İŞ İMKANLARI
Yiyecek ve içecek Hizmetleri alanında öğretim gören çırak öğrencilerimiz seçtikleri dallarda kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda
*Lokantalarda
* Ekmek ve pide fırınlarında
*Restoranlarda
*Kurum mutfaklarında
*Yemek fabrikalarında
*Pastanelerde
*Market et reyonlarında ve kasaplarda çalışabilirler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
*Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilir olması
*Koku ve tat alma duyumları gelişmiş olması
*Çabuk ve düzenli çalışabilmesi
*Dikkatli,titiz ve sabırlı olması
*Sorumluluk duygusu gelişmiş olması
*İnsanlarla iyi iletişim kurabilmesi gerekir.