T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TORBALI - Torbalı Mesleki Eğitim Merkezi

İnşaat Teknolojisi

İnşaat Teknolojisi

ALANIN TANIMI

İçinde herhangi bir amacın gerçekleştirilmesi için inşa edilen bina yada bina gruplarına inşaat denir.
İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Günümüzde tek katlı yapılardan gökdelenlere kadar değişik binalar, barajlardan otoyollara, fabrikalardan asma köprülere kadar değişik amaçlara hizmet eden yapılar modern yapı teknolojisi kullanılarak inşa edilmektedir.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Gelişen teknoloji ile birlikte inşaat sektörü de kalite ve hız kazanmaktadır.

Ülkemizde ekonominin, sanayinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyoekonomik değişimler, fabrikalarda çalışanların sayısının artmasına, şehirleşme ve göçün hızlanmasına neden olmuştur. Bu da inşaat sektöründe konut yapımcılığını hızlandırmış ve bu alanda sektöre önemli bir boyut kazandırmıştır. Ancak planlı, imarlı ve düzenli bir şehirleşmeye geçişe imkân bulamadan ortaya çıkan bu gereksinimin denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde karşılanması, konut üretiminde kârlılığı önemli ve tek hedef hâline getirmiş, şehirlerde plansız ve kalitesiz konut üretimini hızlandırmış ve artırmıştır.

Türkiye’deki toplam yatırımların yaklaşık %50’sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlamaktadır. İnşaat sektörü diğer sektörlerle olan yakın bağlantısı nedeniyle yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektör durumundadır.

İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji ve geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Ülkemizde inşaat sektöründe her düzeyde ve nitelikte meslek elemanları çalışmaktadır. Burada üçüncü ve dördüncü düzeyde yer alan meslekler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Avrupa Birliği meslek standartlarına ve yeterliklerine göre belirlenen bu düzeyler ülkemizde benimsenen; çırak, kalfa ve usta düzeyleriyle benzerlik göstermektedir.

İnşaat Teknolojisi alanı programında;

 

1. Mimari Yapı Teknik Ressamlığı,

2. Statik Yapı Teknik Ressamlığı,

3. Ahşap Doğrama ve Kaplamacılığı,

4. PVC Doğrama İmalat ve Montajcılığı,

5. Betonarme Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık,

6. Yapı Yüzey Kaplamacılığı,

7. Yapı Dekorasyonculuğu,

8. Yapı Yalıtımcılığı,

9. Yapı Duvarcılığı,

10. Restorasyon,

11. İç Mekân Teknik Ressamlığı,

12. Yapı Zemin ve Beton Laboratuarcılığı,

13. Çelik Yapı Teknik Ressamlığı,

14. Harita ve Kadastro.  dalları yer almaktadır.

Okulumuzda  Pvc Doğrama ve Montajcılığı meslek dalında eğitim yapılmaktadır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2013 - Güncelleme: 25.01.2018 16:55 - Görüntülenme: 1796
  Beğen | 0  kişi beğendi