T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TORBALI - Torbalı Mesleki Eğitim Merkezi

Usta Öğreticilik Belgesi Nasıl Alınır

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ

      Madde 31 – Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıkları takdirde kendilerine usta öğreticilik belgesi verilir. (Ek ikinci fıkra:21/12/2021-7346/13 md.) Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelendirdikleri takdirde Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilirler. Başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilir.

     Ustalık, iş yeri açma belgelerinden herhangi birine sahip olanlar veya en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, uzaktan veya yüz yüze eğitimle yapılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu tamamlayanlardan e-sınavda başarılı olan adaylara usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik belgesi; ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılır.

Usta Öğreticilik Kursu kayıtları yıl boyunca devam etmektedir. Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi) Kursu için başvuru yapan adaylar, uzaktan veya yüz yüze eğitimi tercih edebilecek olup uzaktan eğitimi tercih eden adayların eğitimi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden yapılacaktır. Uzaktan veya yüz yüze eğitimi tercih eden adayların sınavları, e-Sınav uygulaması olarak yapılacaktır.

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ AŞAMALARI

1. Uzaktan veya yüz yüze eğitimlerin yapılması

     Başvuru anında adayın talebi doğrultusunda uzaktan veya yüz yüze eğitim yapılacaktır. Uzaktan eğitim isteyen adaylara kayıt anında Merkezimiz tarafından, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminden kullanıcı tanımlanacaktır. Kullanıcı adı ve şifresi adaya teslim edilip EBA sisteminin kullanımı ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılacaktır. Adaylar tarafından EBA sisteminde bulunan eğitim videolarının tamamının izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca adaylar, EBA sistemine yüklenmiş olan ders notlarından da yararlanabileceklerdir. Yüz yüze eğitim isteyen adayların eğitimleri okulumuzda yüz yüze yapılacaktır.

2. Eğitimlerini tamamlayan adayların e-Sınav sistemine aktarılması

     Eğitim videolarını izlemeleri için adaylara en az 5 gün süre verilecektir. Adayların eğitim videolarının tamamını izledikleri, EBA sistemi üzerinden kontrol edilecektir. Uzaktan veya yüz yüze eğitimlerini tamamlayan adaylar e-Mesem sisteminde "Usta Öğreticilik Sınavı" bölümüne aktarılacaktır. Usta Öğreticilik Sınavı bölümüne aktarılan adaylar e-Sınav ücretlerini yatırabileceklerdir.

3. e-Sınava girecek adayların sınav ücretini yatırması

     Adaylar tarafından;  T.C. Ziraat Bankasına, Türkiye Vakıflar Bankasına, Türkiye Halk Bankasına ATM ya da internet bankacılığı yoluyla veya https://odeme.meb.gov.tr adresinden 135,00 (Yüzotuzbeş) TL. e-Sınav ücreti yatırılacaktır.

4. e-Sınava girecek adayların sınav randevularının alınması

     Adayın sınav tarihi ve saati, kayıt tarihten itibaren en erken 5 günden sonra olacak şekilde belirlenecektir. Sınav ücretini yatırdığı tarihten itibaren 30 gün içinde e-Sınav randevusunu almayan aday, sınav hakkını kullanmış sayılacaktır

5. e-Sınav giriş belgelerinin verilmesi

     e-Sınav giriş belgeleri, okulumuz tarafından e-Mesem sistemi "e-Sınav Giriş Belgesi Yazdırma" ekranından renkli olarak yazdırılacak, kaşe ve mühür basılarak imzalanacak ve adaylara teslim edilecektir. Not: Fotoğrafı değişecek aday var ise e-Sınav Giriş Belgesini yazdırmadan önce adayın fotoğrafı güncellenecektir.

6. e-Sınavların yapılması

     Aday, e-Sınav randevu sistemi tarafından verilen tarih ve saatte sınava girmek zorundadır. Aksi takdirde aday sınav hakkını kullanmış sayılacaktır.

7. Belgelerin verilmesi

     Kursu tamamlayıp e-sınavda başarılı olan adaylara okulumuzdan Usta Öğereticilik belgesi verilecektir.

 BAŞVURU İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

1- Usta Öğreticilerin Eğitimi İçin İş Pedagojisi Kursu Müracaat Formu(Merkezimizden alınacak)

2- Eğitim Belgesi (Ustalık / İşyeri Açma Belgesi / Lisans / Ön Lisans / Lise Diploması fotokopisi)

3- Nüfus cüzdanı fotokopisi 

4- Biyometrik fotoğraf (1 adet)

5- Öğrenim belgesinin fotokopisi

     BAĞLANTILAR

     İş Pedagojisi Usta Öğreticilik Öğretim Materyali

 

Bu kurslara katılmak için herhangi bir başvuru zamanını beklemeye gerek olmayıp ustalık belgesi sahibi herkes istediği zaman başvuruda bulunabilir. Sınıf açılacak sayıya ulaşıldığında mesleki eğitim merkezi tarafından kurs başlatılır. Başvuru için istenilen belgeler:
1- Dilekçe (okulda hazır var)
2- Ustalık belgesi aslı ve fotokopisi
3- 1 adet vesikalık fotoğraf

4- Nüfus cüzdan fotokopisi

Açılacak Olan Kursta Görülecek Olan Dersler ve Süreleri

SIRA NO

DERSİN ADI

DERSİN SÜRESİ
 (SAAT OLARAK)

1

Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri

4

2

Eğitim Piskolojisi

3

3

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları

4

4

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması

8

5

Atölye ve Meslek dersleri Öğretim Metotları

8

6

İş Güvenliği

4

7

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri

4

8

Öğrenme Ölçme ve Değerlendirme

3

9

Sınav Değerlendirmesi

2

 

TOPLAM

40

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.01.2018 - Güncelleme: 09.06.2022 16:44 - Görüntülenme: 873
  Beğen | 0  kişi beğendi